INNOWACJA PEDAGOGICZNA O CHARAKTERZE PROGRAMOWO - ORGANIZACYJNYM
Innowacja „ABC GOTOWANIA” ma charakter programowo – organizacyjny. Polegać będzie na rozszerzeniu treści programowych zawartych w podstawie programowej, jak i w wybranym i realizowanym w danym roku programie. Uczniowie przygotowując różne potrawy będą mogli rozwijać swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznają zasady prawidłowego odżywiania się. Przepisy wykorzystywane do zajęć pochodzą ze zbiorów własnych, z Internetu oraz książek kucharskich. Tematy zajęć będą zaplanowane na cały rok szkolny i dostosowane do umiejętności dzieci i możliwości organizacyjnych kuchni. Wszystkie zajęcia zakończone zostaną degustacją.
Zajęcia składać się będą z trzech części:
Wstępna-przedstawienie tematu zajęć, poznanie produktów, objaśnienie sposobu wykonania zadania.
Działania- realizowane pod nadzorem nauczyciela.
Degustacja- przygotowanego dania i porządkowanie sali.
Udział w zajęciach pozwoli dzieciom rozwinąć zainteresowania kulinarne, nauczy organizacji pracy w kuchni, odróżniania zdrowego i niezdrowego odżywiania oraz zachowania higieny podczas przyrządzania posiłków. Zdobyte umiejętności będą mogły wykorzystać w życiu codziennym. Realizując te zajęcia dzieci usprawniają motorykę małą ćwiczą manualnie: krojenie, wygniatanie, mieszanie, smarowanie itd. Dzieci będą kształciły umiejętność współpracy w grupie, czerpały radość z przygotowywania wspólnych posiłków. Podczas trwania projektu będziemy tworzyć książkę kucharską.
Autor i realizator innowacji: Izabela Wakulińska
Realizacja w klasie: 3d w SPS147 W WARSZAWIE